· 

Rechthoekige tuin: 7 ideeën voor de inrichting

Rechthoekige tuin: 7 ideeën voor de inrichting

Het kan best een uitdaging zijn om een rechthoekige tuin in te richten. Want hoe deel je een hoekige tuin in, zodat er een leuke sfeer ontstaat? Je kunt je tuin ontwerpen met rondingen. Ronde vormen welke terugkomen in de border en bijvoorbeeld de vorm van de vijver. 

Heb je geen idee hoe de achtertuin er in de praktijk uitziet, neem dan een kijkje binnen in de plantentuin om inspiratie en leuke ideeën op te doen.

Binnenkijken in rechthoekige tuin: 7 ideeën voor de inrichting - ronde border

Rechthoekige achtertuin aanleggen

Het is best moeilijk om een hoekige tuin in te delen, doordat de achtertuin een lap grond is, zijn er geen intieme hoekjes. Eigenlijk zie je in een blik heel de tuin. Toch kun je ook zelf de bloementuin sfeervol ontwerpen en zo gezellige achtertuin creëren.

Op de tuinfoto's kun je binnenkijken in de mooie stadstuin welke zelf is aangelegd. Als je goed kijkt, zie je veel ronde vormen, plantenbakken welke gedeeltes in de plantentuin afbakenen, maar ook hoogte verschillen.

Ideeën om een hoekige tuin leuk in te richten

Je kunt beginnen met een tuinplan. Schrijf op papier je ideeën welke je graag wilt verwerken in de achtertuin. Veel mensen hebben op het lijstje borderplanten en een fijn terras. En misschien ook een leuke tweede zitplek, als dat mogelijk is. 

Op papier kun je alles uittekenen en indelen. Zodat je inzicht krijgt over het plaatje in je hoofd.  Je kunt alles in de hoekige tuin verwerken, inclusief ledstrips tuinverlichting. Hieronder vind je de tips voor het ontwerpen van de tuin.

Tip 1: doorbreek de lengte

Je kunt de lengte doorbreken door horizontale bakken halverwege de achter tuin te plaatsen, welke haakt op de borderplanten staan. En dan tussen de twee plantenbakken een plankje plaatsen zodat er een bankje ontstaat. Tegenwoordig zijn er ook handige plantenbakken met bankje waar je ook een gedeelte van de plantentuin mee kunt afschermen, zodat er meerdere plekjes ontstaan in de achtertuin.

 

De lange strakke tuin kun je doorbreken door ronde borders te maken. De rondingen zorgen ervoor dat het rechte vlak er speels uit komt te zien.

Hoekige tuin afbakenen

Tip 2 : ronde vormen doen wonderen

Niet alleen een ronder border doet wonderen, ook een terras of tuinmeubelen met rondingen zorgen voor sfeer in de bloementuin. Zo kun je in no-time een gezellige achtertuin maken.

 

Vind je ronde borderranden iets te veel aanwezig, dan kun je ook denken aan een rond terras, een bankje om een boompje heen of terras aankleden met ronde meubels, zoals stoelen, tafels of ronde bloempotten voor buiten. Heb je de mogelijkheid om een overkapping te maken, welke van nature ook hoekig is, dan kun je deze inrichten met woonaccessoires voor buiten zoals een rond vloerkleed of wanddecoratie.

 

Natuurlijk heb je ook nog de mogelijkheid om ronde tuinplanten uit te kiezen, planten welke al in bol zijn geknipt en de mooie ronde vorm aanhouden, als je ze maar wel in model blijft snoeien. De Ilex bolvorm is hier een voorbeeld van, een mooie groenblijvende tuinplant waar je ook in de herfst of de winter plezier van kunt hebben. Een plant welke ook mooi staat bij een ronde vijver.

Tip 3: Baken gedeeltes af met tuinplanten

Heb je een terras of ander zitplekje in de achtertuin gemaakt, scherm de gedeeltes dan af door middel van plantenbakken. Zet de bakken zo neer zodat je een intiem plekje creëert waar je fijn rustig kunt zitten. In de plantenbakken kun je siergras of andere mooie tuinplanten plaatsen waardoor je een intiem plekje creëert in de bloementuin.

 

Heb je toch nog inkijk van de buren, dan kun je ook met de beplanting de hoogte in gaan. Leibomen zijn een goede optie. De Amber- leiboom heeft een hoogte van 3,5 meter waardoor je veel privacy in de plantentuin heeft. Ook is de sierboom aantrekkelijk omdat de boom in de herfst mooi verkleurd. Ook kun je gaan voor een groenblijvende leiboom, zoals de Laurierkers, zodat je er heel het jaar plezier van hebt.

Rechthoekige tuin inrichten door verschillende hoogtes te maken

Tip 4: werk de hoogte in

Als je de mogelijkheid dan is het handig om in de hoogte te werken. Dit kun je doen door verschillende plantenbakken in hoogtes te maken of verticaal te tuinieren door klimplanten te gebruiken. Door ook in de hoogte te werken, lijkt de achtertuin groter en dieper. Je zult zien dat je niet alleen zelf profijt zult hebben van de groene haag, maar dat er ook meer dieren in je groene achtertuin zullen verblijven. Denk hierbij aan tuinvogel en insecten welke op de bloemetjes van de Vuurdoorn afkomen en vogels die op zoek zijn naar een plek om een nestje te maken.

Tip 5: ronde borders

De achtertuin bestaat alleen maar uit rechte hoeken, deze strakke lijnen kun je het beste doorbreken door ronde borders aan te leggen. Je kunt de rondingen accentueren door met cortenstaal een mooie borderrand te maken, maar dat is niet noodzakelijk. De ronde vorm zorgt voor een onderbreking in de plantentuin, dit zorgt voor een speels effect en verzacht de tuinuitstraling.

Tip 6: Creëer diepte door hoge en lage planten

Als je de border gaat aanleggen dan is het mooi om met tuinplanten te werken welke je plaatst van hoog naar laag. Vergeet niet om als eerste een groene raster te maken en met goed tuingereedschap te werken. Groenblijvende planten waar je het hele jaar plezier van hebt. Daarna kun je de vaste planten erna tussen de groene tuinplanten plaatsen. Als de planten het eind van het jaar dan verdwijnen in de grond, dan is dat geen probleem, want je hebt nog steeds zicht op de groene beplanting. Door lage en hoge tuinplanten te combineren ontstaat er diepte in de borderrand.

Tip 7: sfeerverlichting in de tuin

Gezelligheid wordt het pas echt in de bloemen tuin als je verlichting toepast. Je kunt verlichting zonder stroom gebruiken of sfeerverlichting in de vorm van ledstrips gebruiken. Zo kun je een borderrand, boom of terras verlichten. Dit geeft gezelligheid en sfeer in de plantentuin.

Heb jij een gezellige achtertuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Claire (vrijdag, 25 augustus 2023 09:59)

  Ik vind ronde vormen ook altijd zo mooi! Het maakt een tuin ook snel luxer en gezelliger.

 • #2

  Eva (vrijdag, 15 september 2023 22:43)

  Mijn tuin is ook rechthoekig, dus dit is heel fijn en inspirerend.

 • #3

  Yvonne Dijkstra (maandag, 25 september 2023 11:19)

  Oh ik hou zo van bloemenborders in een rechthoekige tuin. Het geeft de tuin zo'n andere uitstraling en maakt je nieuwsgierigs en neemt je mee de tuin in...

 • #4

  Tessa (maandag, 04 december 2023 18:58)

  Wat een handige tuin inricht tips zijn dit. Ik zou haast willen dat ik een tuin zou hebben!