· 

Wellness in je tuin: 6 tips voor meer ontspanning

Wellness in je tuin: 6 tips voor meer ontspanning

Je eigen batterij opladen in de achtertuin? Dat is zeker mogelijk als je maar enige de ruimte hebt in de tuin. Er is veel mogelijk als je van je tuin een ontspannen plek wilt maken, een wellness tuin waar je op-en-top van kan genieten en ontspannen.

 

Ontspanning is goed voor je gezondheid, dus waarom zou je de tuin niet uitbreiden met een privé spa of jacuzzi in de plantentuin? Wil je lang genieten van het buitenleven en ook in de winter gebruik maken van de achtertuin? In dit artikel geef ik je zes tips over hoe je wellness in eigen tuin kan toepassen.

6x inspiratie wellness in tuin

Wellness ontspanning in de tuin, wat zijn de mogelijkheden?

Wil je je tuin ontwerpen of meer inspiratie over hoe je je achtertuin kan indelen door wellness, dan kun je in dit blog veel ideeën vinden. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden om een ontspannen plekje te maken in de plantentuin. Van een heerlijke loungeset onder de veranda tot dobberen in een bubbelbad.

Heerlijk ontspannen met een jacuzzi in de tuin

Een jacuzzi is een verwarmd bubbelbad, ook wel whirlpool genoemd. In het bubbelbad kunnen gemiddeld vier personen of meer. Vaak heeft het bad een vierkante vorm en kan er op elke hoek een persoon plaatsnemen. De temperatuur kun je handmatig instellen. Onderin het bad wordt er lucht gepompt waardoor er boven in het water luchtbellen ontstaan. De bubbels kun je zelf aanzetten, na een tijdje schakelt het systeem de bubbels weer uit.

 

Wil je een jacuzzi aanschaffen in de tuin dan zijn er twee punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het van belang dat de whirlpool op een stevige ondergrond staat. Steen of beton zijn goed materiaal om het bubbelbad op te plaatsen, daarentegen is zand of een gazon niet geschikt. De zachte ondergrond kan voor een verzakking zorgen, wil je duurzaam wonen dan is dat geen optie. Ten tweede heb je stroomvoorziening nodig om het bubbelbad aan te kunnen zetten.

 

Wil je heel het jaar geniet van de mooie sterrenhemel en elke avond even ontspannen in de tuin, dan is het slim om het bubbelbad onder een overkapping of veranda neer te zetten. Zo zit je toch het hele jaar droog en heb je minder last van wind en regen.

Ontspannen wellness tuin met jacuzzi

Zwembad aanleggen

Wat is het fijn om zo vanuit huis naar je zwembad te kunnen lopen. Als je een grote tuin hebt dan is het aanleggen van een zwembad een zeer goede optie. Gemiddeld is de afmeting van een zwembad in de achtertuin 6 bij 3 meter. Dat is best wel een oppervlak. De vraag is of je vanuit huis wilt neerkijken op het bad? Wil je duurzaam starten kijk dan naar een zwembad verwarming met zon.

 

Vaak wordt het bad iets verder van de woning geplaatst zodat je niet vanuit je interieur er de hele dag zicht op hebt. Heb je geen keuze om het bad wat verder weg te plaatsen dan kun je de gelegenheid om het bad af te schermen met hoge planten zoals siergrassen. Maken kleine kinderen ook gebruik van het bad dan gaat veiligheid boven alles.

Kom tot ontspanning in de sauna

Kom tot ontspanning in je eigen spa sauna. In elke regio kun je niet zomaar een tuinsauna plaatsen. Dit hangt onder andere af van grootte het warmtehuisje. Heb je de wens om een warmtebron in de tuin te plaatsen, dan is het slim om bij de gemeente de voorwaarden na te vragen. Er zijn veel mogelijkheden van een Finse sauna tot een infrarode sauna.

Verwarm je spieren met een ontspannen sauna in de tuin

Er warm bijzitten in de hottub

Een hottub is een ronde tobbe welke wordt opgestookt met warm water. In de houten tobbe is de temperatuur gemiddeld 38 graden. Het warme water zorgt voor een zo goed mogelijke verwarming, waarbij je spieren heerlijk kunnen ontspannen. Het grote verschil met de jacuzzi is dat er bij de hottub geen bubbels aan te pas komen. Je kunt om medische redenen niet te lang in de opgestookte tub zitten. Dat zou voor de lichamelijke gesteldheid niet goed zijn. Het beste kun je een half uur tot uur aanhouden.

Voel je een met de natuur met een vijver

In de natuurlijke vijver staat de natuur voorop. De vijver is niet strak aangelegd, maar zo ontworpen dat dieren er makkelijk in en uit kunnen komen. Het leven van de dieren staat voorop, zo vindt je kikkers, vele insecten zoals libellen, muggen maar ook wespen en vliegen die komen drinken. In en rondom de natuurvijver is het een komen en gaan van tuindieren, denk hierbij aan de tuinvogels. De tuinvijver is ingericht met veel natuurlijke beplanting zodat de vijver in evenwicht blijft.

 

Het grote verschil met een "gewone" vijver is dat er in de natuurvijver geen gebruik wordt gemaakt van pomp, filter of chemische middelen. De natuurlijke habitat houdt zichzelf in stand. De vijver kan het beste zon/ halfschaduw geplaatst worden. Door de zon groeien de waterplanten erg goed. Te veel zonnestralen kunnen ook weer zorgen voor te veel alg. 

 

Is het je wens om ook vissen te houden in de natuurvijver dan is het van belang dat de vissenvijver minimaal 80 á 100 cm diep is. Met deze diepte kunnen de vissoorten ook in de winter overleven.

 

Een baan trekken in de zwemvijver zorgt voor een unieke beleving, de libelle crossen rondom je oren en de zwaluwen vliegen rondom het water. Soms zit er algendraad tussen je tenen, maar meer een zijn met de natuur is niet mogelijk.

Fijne loungeset in de achtertuin

Heb je geen grote tuin maar een kleine achtertuin dan nog kun je zo goed mogelijk genieten van een fijne loungeset. Rotan tuinmeubels voor buiten, een plek waar je gezellig vrienden kan uitnodigen of een lange tafel kan neerzetten waar meerdere personen aan kunnen zitten. Zo kun je ook ontspannen en goed genieten van het buitenleven?

Maak de achtertuin nog gezelliger met LED-stripverlichting buiten in de tuin. Zou je een wellness tuin willen, wat zou er dan in de achtertuin staan?

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Claire (dinsdag, 17 januari 2023 08:56)

  Heerlijk dit! Als ik een tuin zou hebben dan zou ik het wel weten.

 • #2

  Tessa (dinsdag, 17 januari 2023 19:47)

  Wat een toffe ideeen zijn dit. Helaas heb ik maar een klein balkon :(

 • #3

  Nicole (woensdag, 18 januari 2023 09:15)

  Mijn ouders hadden voorheen een opblaasbare jaccuzi. Helaas is hij kapot. Ze hebben wel nog een zwembad, in de zomermaanden dan. In onze tuin is niet zoveel ruimte dus wij houden het bij een fijne loungeset.

 • #4

  Jouvence (woensdag, 18 januari 2023 11:25)

  Het lijkt me heerlijk om zo'n wellness tuin te hebben, even helemaal tot rust komen in je eigen tuin. Helaas hebben wij geen tuin.

 • #5

  Sherry (donderdag, 19 januari 2023 10:39)

  Ik heb helaas geen grote tuin. En het is een open dak ik vind het dan hierdoor weinig privacy hebt. Ik heb dus daardoor een jacuzzi op het dakterras gezet. Want dakterras is een hoger dan de jacuzzi zelf je ziet bijna niks. Heerlijk ontspannen inderdaad.

 • #6

  Deborah (zondag, 22 januari 2023 11:36)

  Toen ik je blog bezocht dat ik direct: ooooh ik ben benieuwd wat voor tips en tricks ze heeft � Wij zijn gek op ontspannen in eigen tuin. Jammer genoeg is onze achtertuin niet groot genoeg voor al deze dingen. Een mooie sauna barrel daar zou ik bv geen nee tegen zeggen. Helaas is er dan niet voldoende plek meer voor onze heerlijke loungeset.
  Maar als we een paar meter meer tuin zouden hebben... Dan wist ik het wel!!

 • #7

  Nicole Orriëns (zaterdag, 28 januari 2023 10:37)

  Ik zit graag in onze tuin met een boek. Maar dit is allemaal erg leuk inderdaad om een tuin nog meer ontspannen te maken.