· 

Tips voor het ontwerpen van een nieuwe keuken

Tips voor het ontwerpen van een nieuwe keuken

Kun je een nieuwe keuken uitkiezen omdat de leefkeuken in je nieuwe huis niet naar wens is, of is de oude woonkeuken duidelijk aan vervanging toe? Wat de reden ook is, het is tijd voor een frisse start en dat betekent een nieuwe keuken uitkiezen en inrichten.

 

Nu mag je je wensen op tafel leggen zodat je je droomkeuken kan ontwerpen. Wordt het een designkeuken met kook eiland of toch een gezellige landelijke keuken

 

Bij het indelen van de keuken is het slim om goed na te denken over de opstelling van de leefkeuken met daarbij het gewenste keukenapparatuur. Krijg je een keukenblok waarbij je zelf de indeling mag bepalen, dan zijn deze tips belangrijk om mee te nemen bij je beslissing.

Tips voor het ontwerpen van een nieuwe keuken

De ideale keukenopstelling

De ideale keukenopstelling is voor iedereen anders. Je hebt namelijk te maken met grootte, de keukenruimte en de ideeën wat betreft keukenkasten, planken of lades. Daarbij is het keukenapparatuur ook zeer belangrijk en vergeet niet om een koffiehoek te creëren.

 

Is er ruimte genoeg voor alle apparatuur, en kun je een ingebouwde oven of een Quooker te verwerken in je ontwerp? Maak vooraf een keukenplan en ga daarna de ruimte indelen met een keukenspecialist of gebruik een app. waarbij je de woonkeuken op schaal kan inrichten.

Woonkeuken of eiland keuken

Voordat je de keuken gaat indelen is het handig om te bekijken waar de leefkeuken komt te staan. Staat de woonkeuken deels in de woonkamer en kun je zelf aangeven hoe groot de keukenruimte mag worden of komt de designkeuken in een apart gedeelte van het huis te staan?

 

Daarbij hebben veel kookfanaten een voorkeur voor een keuken met eiland en tafel, een kookeiland met of zonder bar. Valt je keuze op een eiland in de keuken dan heb je wel genoeg tussenruimte nodig. Je moet natuurlijk wel makkelijk om het eiland heen kunnen lopen.

 

Is er minderde plaats waar het keukenblok komt te staan dan is een schiereiland ook nog een optie. Bij een keuken schiereiland kun je niet om het keukenblok heen lopen, het schiereiland zit namelijk aan een wand vast aan een muur of een ander gedeelte van de keuken. Door het keukeneiland tegen de wand te plaatsen bespaar je ruimte, welke je nuttig kan besteden.

Keukenkastjes en aanrechtblad

En dan mag je de keuken indelen, er zijn zo veel mogelijkheden. Het is slim om vooraf in keukenwinkels naar de meerdere mogelijkheden te kijken. De een wil graag planken, de ander keukenkastjes of lades. En dan hebben we het nog niet eens over de diepte van een keukenkastje, daar zijn ook nog meerdere variaties mogelijk. Je kunt je voorstellen dat een keukenkast met servies meer ruimte in beslag neemt, en dus dieper moet zijn, dan een keukenkastje waar het kruidenrek in geplaatst wordt. 

 

Kortom het is fijn om te bekijken wat je kwijt wilt in de woonkeuken, denk hierbij aan een pannenset, servies en bestek. Vergeet daarbij niet de ook plek voor je voorraad, zoals keukenartikelen welke je gebruikt voor je ontbijt. En dan hebben we het nog niet eens over de opruimmogelijkheden voor de algehele voorraad van voedingsproducten, welke je misschien ook graag in de keuken hebt staan.

 

Buiten de indeling van de keukenkastjes en/of lades, is het aanrechtblad ook een belangrijk punt om naar te kijken. Wil je een RVS keukenblad of heeft je voorkeur een keukenblad gemaakt van natuurlijk materiaal. Bij beide is het verstandig om te kijken wat de mogelijkheden zijn van de lengte en de diepte. Het mooiste is als het blad bestaat uit een geheel. Mocht dat niet mogelijk zijn dan is het een goed idee om te kijken waar de naad komt te liggen. Is de naad blijvend zichtbaar of kan deze weggewerkt worden? Daarbij is het ene werkblad het andere niet. De een is onderhoudsvriendelijk, het andere keukenblad niet.

Keukenapparatuur in de leefkeuken

Een belangrijk punt is ook de keukenapparatuur. Veel apparatuur wordt ingebouwd, denk hierbij aan een vaatwasser en een combioven magnetron. Of is je keuze gevallen op luxe keukenapparatuur, dan is het van belang dat je genoeg plaats hebt in de exclusieve keuken, zodat je de apparatuur een goede plek kunt geven.

 

Niet alleen de apparaten zijn belangrijk, er is ook apparatuur die een keukenkastje in beslag neemt, de Quooker is hier een voorbeeld van. Kun je een kastje in de keuken missen of heb je de ruimte hard nodig? De gouden tips is, maak vooraf een goed plan met de gewenste indeling en keukenapparatuur en kijk of het haalbaar is, of dat je je keuze toch iets moet bijstellen.

 

De airfryer is ook keukenapparatuur welke tegenwoordig veel gebruikt wordt in de woonkeuken, heb je enige idee waar de snelkoker komt te staan?

Ik hoop dat je zo genoeg inspiratie voor nieuwe keuken hebt gekregen.

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Tessa (zaterdag, 08 april 2023 19:39)

  Wat een fijn artikel is dit zeg. Zelf ben ik wel tevreden met mijn keuken.

 • #2

  Claire (woensdag, 12 april 2023 13:38)

  Het lijkt mij zalig en enorm luxe om zelf je keuken in te delen!

 • #3

  Nicole Orriëns (woensdag, 06 september 2023 13:05)

  Mijn snelkoker staat in een hoekje van het aanrecht bij mijn roze koffiezetapparaat. Mijn aanrecht is niet zo heel groot, dus ik streef naar zo min mogelijk apparatuur.

 • #4

  Jessie (woensdag, 06 september 2023 21:59)

  Zo fijn om je eigen keuken te kunnen indelen. Wij hebben vorig jaar onze eigen keuken gebouwd en zijn er super tevreden mee.