· 

5 ideeën om een smalle rechthoekige woonkamer in te richten

5 ideeën om een smalle rechthoekige woonkamer in te richten

Een smalle rechthoekige woonkamer inrichten is niet altijd makkelijk. Een hoekig interieur vraagt om creativiteit. Bij zo wel een vierkante woonkamerinrichting als een rechthoekige woonkamerstijl heb je te maken met strakke lijnen, waarmee je moet zien te dealen.

 

Toch zijn er wel ideeën om een hoekige inrichting gezellig en knus te maken, in dit artikel geven we je de juiste tips en tricks om de ruimte optimaal in te delen.

Rechthoekige woonkamer inrichten? 5 makkelijke ideeën

Benut alle ruimte in een hoekig interieur

Bij een rechthoekige woonkamer is het handige om alle ruimte te benutten. Je bent namelijk al snel geneigd om die enen dooie hoek links te laten liggen, maar ook dat plekje kun je leuk indelen, door er bijvoorbeeld een blikvanger neer te zetten. Geef de saaie muur een likje verf met een warme aardekleur, of hang er een kleurrijk schilderij op.

Spreken deze ideeën je niet aan, dan kun je ook werken met sfeerverlichting, lampen met bijvoorbeeld donker glas, of met lampenkappen gemaakt van natuurlijke materialen, denk hierbij aan een rotan rieten lampenkap. Ga je te werk met natuurlijke stoffen dan kun je ook materialen terug laten komen in bijvoorbeeld linnen gordijnen, houten vloer of een eettafel.

Ga voor een hoekbank

Omdat de woonkamer vaak niet alleen hoekig is, maar ook smal, is het slim om de breedte van de ruimte goed te gebruiken. Ga daarom voor een hoekbank. Waarschijnlijk denk je nu, alweer een hoekig element in huis? Maar tegenwoordig zijn er ook hoekbanken met een ronding, denk hierbij aan de trendy cloud bankstel. Zo kun je veel gasten of familieleden plaatsen op de bank en heb je geen losse stoeltjes nodig. Daarbij kun je van de bank een zit en/of ligbank maken, waardoor je zelf je favoriete zitvlak kunt creëren.

Kies de juiste woonstijl uit

Spreekt de Landelijke stijl je erg aan, dan is het natuurlijk aantrekkelijk om je interieur ook naar deze wijze in te richten, maar is de inrichting de juiste keuze? Bij een Landelijke interieurstijl zien we veel woondecoratie en de woonkamer ziet er nogal "vol"uit. Het interieur is voorzien van veel sierkussentjes, rieten wanddecoratie, bijvoorbeeld veel vazen en stenen potten. Minder decoratie en meubels zorgen voor een ruimere wooninrichting, een moderne inrichting, een Japandi stijl of minimalistisch wonen is dan aantrekkelijker.

Plaats de eettafel tegen de muur

Heb je weinig ruimte vanwege de kleine woonkamer, dan is het ook een optie om de eettafel dicht bij de muur te plaatsen. Ga voor een eettafel met bank en\of losse stoelen. Wil je ruimte besparen dan is een ronde of ovale tafel een goede optie. De rondingen zorgen voor meer luchtigheid in de ruimte. Op deze wijze creëer je ook meer zitruimte. 

Gebruik kleur om de woonkamer gezellig te maken

Maak gebruik van warme kleuren om je interieur warm en sfeervol te maken. Bij een smalle woonkamer kun je het beste werken met lichte kleuren, zo oogt je interieur ruimer. Daarentegen zorgen donkere tinten voor een knus gevoel in huis. Wil je donkergrijs of antraciet toevoegen op de muur zorg er dan voor dat je de kleur schildert op de wand waar de zon het meest aanwezig is. Wil je vooral gezelligheid creëren dan zijn aardetinten een goede optie, de bruintinten zijn verkrijgbaar van licht tot donkerbruin.

Voeg rondingen toe aan je interieurstijl

Een rechthoekig interieur vraagt om een andere indeling, dan een woonkamer met bijvoorbeeld een erker. Heb je van naturen al rondingen in je huis, dan krijgt de woonkamer als vanzelfsprekend al een gezellige uitstraling. Rechte lijnen in combinatie met ronde elementen, zorgen namelijk voor een speels effect. Zijn de ronde vormen niet aanwezig en wil je toch een behaaglijk gevoel creëren, dan zult je zelf rondingen moeten toevoegen. Je ziet deze toepassing bij de woonstijl Curved Lines. Je kunt de ronde vormen laten verschijnen in bijvoorbeeld meubels met een ronding, denk hierbij aan een ronde fauteuil of ovale eettafel.

Wil je subtiel te werk gaan dan kun je ook ronde woondecoratie aan je woonkamer toevoegen. Een idee zijn cirkelvormige wanddecoratie, ronde vazen, een poef of vloerkleden. Heb je een hoekig interieur?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 18 april 2024 12:07)

  Wat een goede tips hier kan ik zeker wat mee

 • #2

  Claire (maandag, 22 april 2024 15:17)

  Wat een goede tips! Vooral het toevoegen van rondingen kan het verschil maken.

 • #3

  Jouvence (maandag, 22 april 2024 19:55)

  Wat een fijne tips! Wij hebben een kleine woonkamer en hebben de eettafel inderdaad tegen de muur aan staan en hebben een hoekbank met chaise longue (en opbergruimte eronder). Als je minder ruimte hebt moet je slim omgaan met de ruimte die je wel hebt.

 • #4

  Eat Live Travel (dinsdag, 23 april 2024 12:14)

  Ah dit is een super inspirerend artikel. Ik woon namelijk in een klein smal huisje. Ik heb zelf gekozen voor een opklaptafel om ruimte te besparen en verder zo minimalistisch mogelijk.

 • #5

  Sandra (dinsdag, 23 april 2024 17:06)

  Ik gaf indertijd persoonlijk stijladvies en adviseerde toen ook al om rechte lijnen en scherpe hoeken wat zachter te maken met een afgeronde belijning!

 • #6

  Wanda (dinsdag, 23 april 2024 19:08)

  Wij hebben vrij schuine muren en daar hebben we extra opslagruimte van gemaakt zodat we die ruimte optimaal gebruiken.