· 

Keukentrends 2023: inspiratie voor een nieuwe keuken

Keukentrends 2023: inspiratie voor een nieuwe keuken

Krijg je een nieuwe keuken dan is het altijd leuk om te kijken naar de nieuwste keukentrends 2023. Van welke gemakken is de keuken voorzien, wat voor keukenapparatuur zie je in de keukens en wat zijn de nieuwste technieken en snufjes?

Natuurlijk hoef je niet alles te kopiëren, niet bij iedereen is een kookeiland mogelijk. Maar ook als je een kleine keuken tot je beschikking hebt, is het leuk om inspiratie op te doen over trendkleuren en het systeem van de keukenkasten. Zodat je je keukenblok kunt inrichten naar je eigen smaak en ideeën.

Keukentrends 2023: inspiratie voor een nieuwe keuken

De kleurtrends in de keuken

De afgelopen jaren zagen we een verschuiving qua kleur, waarbij we jarenlang lichte kleuren zagen in vele keukens, was zwart opeens een trendy keukenkleur. Dit jaar zien we nog veel donkere keukens in vele huishoudens. Ook nu zien we een verandering in de kleurtrends, het keukenblok krijgt een wat warmere uitstraling door de vele bruintinten.

 

Van donker eikenhouten keuken tot karamel en hele lichte bruine kleuren, zo is er voor elk interieur wel een geschikte kleur te vinden. De koffiekleurige keuken kan gecombineerd worden met natuurlijke materialen zoals een natuursteen keukenblad, bijvoorbeeld marmer. Marmer wordt gevormd uit kalksteen is verkrijgbaar in vele kleurtinten van licht tot donkere kleuren. Her duurzame materiaal geeft je keuken een luxe uitstraling en is makkelijk te onderhouden met een simpel sopje.

Open keuken met kookeiland

Bij de keukentrends zien we dat een open keuken hoog op het verlanglijstje staat, een keukeninterieur welke betrokken is bij de woonkamer. Is dit niet het geval dan wordt er vaak gekeken of het niet mogelijk om er een muurtje uit te halen zodat je alsnog een half of openstaande keuken kunt creëren.

 

Een open keuken heeft zoveel meerwaarde, degene welke het eten bereid is nu veel meer betrokken bij de rest van de familie of eventuele gasten.

 

Vele dromen niet alleen van een keuken in de woonkamer maar ook van een kookeiland. Met een keukeneiland creëer je een extra stukje ruimte, het keukenblok waar onder andere gekookt kan worden staat los van de keukenwand. Je hebt zo niet alleen meer ruimte, bij het ontwerpen van nieuwe keuken kun je er ook een blad aan vast laten monteren zodat er een bar ontstaat. 

Gezellig met zijn allen aan de keukentafel

Met een bar maak je van je keuken een gezellig plekje, een plaats waar je heerlijk kan kletsen met degene welke aan het koken is, maar ook snel kunt ontbijten. Zo wordt het keukenblok een sociale plaats, waar iedereen kan aanschuiven.

 

Heb je een grote keuken en is er ruimte genoeg dan kun je overwegen om een kookeiland met keukentafel te nemen. De keukentafel wordt dan vastgemaakt aan het eiland, zo ontstaat er een keuken met eiland en tafel. Dit heeft vele voordelen, zo bespaar je ruimte in de woonkamer. Daarbij heb je eten, servies en bestek vlak bij de eettafel waardoor je makkelijk de tafel kunt dekken en gezellig kunt gaan eten.

Keuken inrichten met kasten en keukenlades

Waar vroeger de woontrend in de keuken was om geen kastenwand maar planken te nemen, zien we nu dat mensen vaak op zoek zijn naar opbergruimte. Als je je keukeninterieur gaat inrichten is het fijn als je genoeg keukenspullen kwijt kunt, denk hierbij aan servies, borden, bekers en glazen maar ook een voorraad aan verpakkingen voor het avondeten en ontbijt, benodigdheden zoals beschuit, hagelslag en ga zo maar door.

 

Het bestek kun je kwijt in de besteklade en voor het servies is vaak ook wel ruimte, maar voor de voorraad van bijvoorbeeld pasta, snoep en chips is vaak minder ruimte. Hiervoor zijn keukenlades en kasten ideaal. Mocht je een kookeiland willen dan kun je daar veel opbergruimte rondom het keukenblok in kwijt. 

 

Het nieuwste van het nieuwste zijn boven keukenkastjes welke niet horizontaal maar verticaal opengaan, dit zien we veel in strakke moderne keukens. Dit betekent dat het kastje omhoog opengaat. Nu geen open deurtjes waar je tijdens het uitruimen van de vaatwasser tegenaan botst, maar luxe keukenkasten deurtjes.

Een nieuwe keuken met luxe keukenapparatuur

En als je dan toch met een nieuwe keuken start en een keuze hebt uit diverse keukenapparatuur dan wil je misschien wel de nieuwste snufjes. Een heetwaterkraan is hier een voorbeeld van of een luxe stoomoven of ingebouwd koffiezetapparaat.  

 

Niet iedereen heeft de behoefte om luxe apparaten in de keuken te hebben, er zit toch ook een prijskaartje aan, en een nieuwe designkeuken brengen al heel wat kosten met zich mee. Aan de andere kant is het een eenmalige uitgave waar je misschien jarenlang plezier van zult hebben. 

 

Je kunt dus het beste afwegen wat je wel en niet nodig hebt en je wensen op een lijstje zetten en kijken over er nog budget voor over is. Zodat je van je keukenblok toch een droomkeuken kunt maken.

Wat zou je graag willen in een nieuwe keuken?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  EvenDelen.be (woensdag, 31 mei 2023 17:32)

  Binnen een paar jaar zullen we de grote keuken ook eens mogen vernieuwen. Het zal heel wat werk zijn en ben dus wel blij dat we dit niet onmiddellijk doen. Ik weet nu al dat ik ontzettend last zal hebben van keuzestress wat de inrichting betreft.

 • #2

  Claire (woensdag, 31 mei 2023 18:28)

  Ik zou zelf niet zo snel een donkere keuken nemen. Al zijn de trends wel interessant

 • #3

  Tessa (woensdag, 31 mei 2023 19:25)

  Leuk om de keukentrends te lezen. Ik woon nu bijna 9 jaar in mijn apertement en de keuken is zat er al in toen ik kwam. Denk dat de keuken bijna 20 jaar oud is, maar dat maakt mij niet uit